تماس
توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP و نکات مرتبط با آن

توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP و نکات مرتبط با آن

در این مطلب قرار است توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP خدمت شما بیان کنیم . دنیای تجارت پر از قراردادهایی است که خریدار و فروشنده با هم منعقد می کنند. یکی از این قراردادها به قرارداد CIP مشهور است به معنای کرایه و بیمه حمل پرداخت شده می‌باشد. در حقیقت در این نوع قرارداد فروشنده موظف است تمامی مجوزهای لازم را برای صادر کردن کالا اخذ نماید. همچنین او باید شرکت حمل کننده کالا را انتخاب کند و کالا را به او تحویل دهد.

یکی دیگر از وظایف ای که بر اساس این قرارداد بر عهده فروشنده است پرداخت تمامی هزینه‌های ارسال کالا به مقصد می باشد. البته وظایف فروشنده در این قرارداد شامل بیمه کردن محموله هم می شود. این نوع قرارداد فقط یک وظیفه و تعهد بر عهده خریدار می گذارد. خریدار موظف است هزینه های مربوط به ترخیص کالا در گمرک و بارگیری آن را به طور کامل پرداخت کند. به نوعی می‌توان گفت این قراردادها بیشتر به نفع خریدار هستند چرا که تمامی هزینه‌های مربوط به بارگیری کالا و حمل آن و همچنین تخلیه بار در مقصد بر عهده فروشنده است.

حتی نحوه بارگیری و تخلیه بار را هم فروشنده کالا مشخص می‌کند. البته نکته بسیار مهمی وجود دارد که لازم است اینجا خدمت شما بیان کنیم و شما هم حتما در مورد آن توجه داشته باشید. در صورتی که خریدار به هر دلیلی تمایل داشته باشد خدمات بیشتری از فروشنده دریافت کند، فروشنده الزامی ندارد که بخواهد این خدمات را ارائه کند اما در صورت توافق برای ارائه این خدمات باید تمامی هزینه های اضافی را لیست کرده و در هنگام تسویه حساب آنها را از خریدار مطالبه کند. قرارداد CIP  به عنوان یکی از مهمترین قراردادهای تجاری در حوزه حمل و نقل و شناخته می شود و به همین دلیل است که ما می خواهیم توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP  خدمت شما بیان کنیم و پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با این قرارداد تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.

توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP

توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP؛ بررسی ریسک قرارداد

اگر بخش ابتدایی این مطلب را به خوبی مطالعه کرده باشید احتمالا متوجه شده اید که قرارداد CIP بیشتر به نفع خریدار است تا فروشنده اما فروشنده هم مزایایی از این قرارداد خواهد داشت. اولین خاصیتی که این قرارداد برای فروشنده دارد این است که هنگام تحویل سفارش از فروشنده به خریدار تمام ریسک و خطراتی که محموله در ادامه خواهد داشت بر عهده خریدار خواهد بود.

در حقیقت زمانی که محموله به خریدار تحویل داده می شود فروشنده در مورد سالم رسیدن بار به مقصد هیچگونه مسئولیتی دیگر نخواهد داشت. البته باید در قرارداد ذکر شود که فروشنده مسئولیت دارد در چه منطقه‌ای محموله را تحویل دهد و مقصد نهایی محموله چه شهری است.  مثلاً فرض کنید یک محموله قرار است از شهر رشت به بندرعباس منتقل شود اما در قرارداد منعقد شده است، فروشنده محصول را در شهر اصفهان تحویل خریدار بدهد.

طبق توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP فروشنده تنها تا شهر اصفهان مسئولیت مراقبت از محموله را دارد و بعد از شهر اصفهان تا زمانی که محموله به بندرعباس برسد تمام مسئولیت آن با خریدار است. توجه داشته باشید که حتماً باید در قرارداد تمامی موارد حمل و نقل ذکر شود. یعنی برای اینکه ریسک خریدار و فروشنده در هنگام انتقال کالا مشخص باشد باید آنها تعیین کنند که قرار است از چه وسیله ای و در چه مسیر تجاری محموله را انتقال دهند. طبیعتاً تفاوت زیادی بین ریسک انتقال محموله با اتوبوس و هواپیما وجود دارد و دلیل اینکه گفته می شود حتما در قرارداد این موضوع ذکر شود به همین خاطر می‌باشد.

بررسی ریسک قرارداد به شیوه CIP

توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP؛ بررسی بیمه

حال می خواهیم توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP و درموردبیمه آن خدمت شما بیان کنیم. بیمه مربوط به ریسک از بین رفتن یا هرگونه اتفاقی که برای کالا رخ می دهد تا زمان تحویل دادن به خریدار بر عهده فروشنده است از زمانی که محموله در اختیار خریدار قرار بگیرد این بیمه بر عهده او می باشد و باید از زمان تحویل تا زمانی که کالا به مقصد برسد مجدداً محموله را بیمه کند. معمولاً در این شرایط به خاطر قوانین بیمه در کشورهای مختلف مشکلاتی رخ می دهد.

مطابق با قوانین CIP در سال ۲۰۲۰ فروشنده حتما باید یک بیمه جامع کلاس A برای محموله در نظر بگیرد و نمی‌تواند از پوشش‌های بیمه‌ای محدود مثل کلاس C اقدام کند. اما این موضوع از طریق مذاکره قابل حل می باشد. یعنی در صورتی که دو طرف مذاکره کرده و به توافق برسند که از بیمه محدودتری استفاده کنند، مشکلی وجود نخواهد داشت. توجه داشته باشید که همانطور که اشاره کردیم انعقاد بیمه باید بر اساس محل تحویل کالا به خریدار تنظیم شود نه محلی که مقصد آن است.

بررسی بیمه در قرارداد به شیوه CIP

تعیین محل تحویل کالا به صورت دقیق

در توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP حتماً باید به این موضوع بپردازیم که محل تحویل کالا به خریدار در قرارداد باید به صورت کاملاً دقیق مشخص باشد. این موضوع به ویژه برای شرایطی که بیش از یک متصدی برای حمل کالا در نظر گرفته شده است اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند. اگر طرفین بر سر یک محل برای تحویل کالا به توافق نرسند پیش فرض قرارداد اینگونه است که تحویل کالا به اولین متصدی حمل در محلی که فروشنده انتخاب می‌کند انجام شود و خریدار ممکن است در این شرایط هیچ گونه کنترلی بر روی محموله خودش نداشته باشد که این موضوع مشکلات بسیار زیادی برای خریدار ایجاد خواهد کرد.

همچنین اگر قرار است حمل بار از مسیر های تجاری مختلف انجام شود حتماً باید آن مسیرها و نحوه تغییر بار در آنها مشخص شود. مثلا اگر قرار است محموله به صورت زمینی به یک بندر منتقل شده و از آنجا از طریق دریا به مقصد مورد نظر ارسال گردد ابتدا باید بندر مورد نظر انتخاب شود. بعد از انتخاب بندر باید مشخص شود که قرار است محموله چه زمانی در بندر بارگیری شده و به کدام سمت حرکت کند. نحوه انتقال کالا در بندر به کشتی های تجاری هم باید مشخص باشد. تمامی مواردی که گفتیم توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP هستند که حتما باید مورد توجه واقع شوند و خریدار و فروشنده آنها را به دقت بررسی نمایند.

اهمیت تعیین دقیق محل تحویل کالا در قرارداد به شیوه CIP

توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP؛ وظایف متقابل خریدار و فروشنده

تعهدات عمومی دو طرف

در مورد وظایف متقابل خریدار و فروشنده، توضیحاتی پیرامون قرارداد به شیوه CIP خدمت شما بیان می کنیم. اولین تعهدات، تعهدات عمومی دو طرف است که در این زمینه فروشنده باید صورتحساب فروش و کالا را مطابق با قرارداد و بر اساس مواد آن تنظیم کند. هرگونه سندی که فروشنده در قرارداد ارائه می کند می‌توانند به صورت کاغذی یا الکترونیکی یا بر اساس عرف باشد. خریدار هم باید مبلغ کالا را مطابق آنچه در قرارداد ذکر شده است پرداخت کند.

اسناد ارائه شده توسط خریدار هم مانند فروشنده است. هنگام تحویل کالا فروشنده باید بر اساس شرایط آ-۴ قرارداد نامه نسبت به تحویل کالا به خریدار اقدام کند و آن را در بازه زمانی مشخص شده انجام دهد. خریدار نیز بر اساس شرایط آ-۲ قرارداد اقدام به تحویل گرفتن کالا در مقصد مورد نظر می نماید. بر اساس شرایطی که در قرارداد ذکر می‌شود تا زمان تحویل کالا به خریدار فروشنده مسئول از بین رفتن یا هرگونه خسارت به محموله می باشد اما اگر این خسارات بعد از تحویل به خریدار رخ دهد فروشنده هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت.

تعهدات حمل و نقل کالا

در بحث حمل و نقل کالا نیز فروشنده تمامی مسئولیت را برعهده دارد و خریدار هیچگونه وظیفه برای پرداخت هزینه های مربوط به حمل کالا ندارد. ضمناً در بستن قرارداد حمل و نقل در صورتی که محل دقیق تحویل کالا مشخص نشده باشد فروشنده این امکان را دارد که بهترین مکان ممکن از نظر خودش را برای انتقال کالا انتخاب کند. نکته دیگری که در انتقال کالا فروشنده باید به آن توجه داشته باشد رعایت تمامی الزامات ایمنی است.

وظیفه دیگری که بر عهده فروشنده قرار داده می شود این است که در صورت درخواست خریدار باید سند حمل و نقل را تهیه کرده و در اختیار خریدار قرار دهد. این سند به خریدار کمک می کند تا مالکیت خودش را بر محموله ثابت نماید. حتی خریدار می تواند با استفاده از این سند اقدام به فروش کالا به شخص دیگری قبل از رسیدن محموله کند.

تشریفات گمرکی

دقت داشته باشید که تمامی تشریفات گمرکی صادرات از قبیل صدور پروانه صادرات، گواهی ایمنی صادرات و بازرسی قبل از حمل به وسیله فروشنده باید پیگیری شود و در صورتی که نیاز به ارائه سند یا هر کمکی از واردکننده باشد او باید این کمک را به فروشنده کند. متقابلاً تمامی مراحل واردات کالا از قبیل صدور پروانه، دریافت گواهی ایمنی و بازرسی قبل از حمل باید توسط خریدار انجام شود و فروشنده هم تا حد امکان باید او را کمک کند.

وظایف متقابل خریدار و فروشنده در قرارداد به شیوه CIP

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است
×

حساب کاربری

برای استفاده از خدمات صادرات 98، وارد حساب کاربری خود شوید.
question