تماس
تسویه حساب محصولات صادراتی چگونه است؟

تسویه حساب محصولات صادراتی چگونه است؟

صادرات بخش جدایی ناپذیر تجارت است. کسانی که وارد دنیای تجارت می شوند بسیاری از آنها بعد از مدتی کار اقتصادی و بازرگانی در داخل کشور، علاقه به صادرات نشان می دهند. دلیل آن هم کاملا مشخص است. صادرات پر سود ترین بخش تجارت است و می‌تواند درآمد جالب توجهی برای شما به همراه داشته باشد. با این وجود اما صادرات پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد و هر کسی نمی تواند در صادرات موفق باشد.

موفقیت در صادرات لازمه هایی دارد که یک تاجر باید آنها را آماده کند. یکی از این لازمه هایی که تاجر برای ورود به صادرات باید آن را داشته باشد، سرمایه مناسب است. یکی دیگر از چیزهایی که تاجران برای ورود به صادرات به آن احتیاج دارند آگاهی در مورد چالش های مختلفی است که در امر صادرات با آنها برخورد خواهند کرد. بحث تسویه حساب محصولات صادراتی یکی از همین موضوعات مهم صادرات در تجارت است.

اگر در مورد حمل و نقل کالا مطالعاتی داشته باشید به خوبی می دانید که پس از حمل کالا و تحویل آن به حمل کننده فروشنده باید اسناد مربوط به معامله را در اختیار بانک ابلاغ کننده معامله قرار دهد. بعد از آن که بانک اسناد دریافتی را مورد بررسی قرار داد و تطابق آنها با شرایط معامله را تایید کرد باید وجه لازم را به ذینفع یعنی همان فروشنده پرداخت کند.

تا زمانی که بانک تایید نکند که وجه لازم در اختیار ذینفع قرار گرفته است و اسناد مربوط به آن را به بانک مقصد ارسال نکند ترخیص کالا انجام نمی شود. تمامی مواردی که گفتیم خلاصه تسویه حساب محصولات صادراتی می باشد. اما برای اینکه این موضوع بهتر مشخص شود باید موارد زیادی را با هم بررسی کنیم.

در ادامه ابتدا مراحلی که بانک معامله کننده و بانک گشاینده محصول صادراتی برای اسناد محموله باید دنبال کنند را با هم مرور می‌کنیم و سپس به سراغ موضوعات دیگری در مورد تسویه حساب محصولات صادراتی می رویم. پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید و از اطلاعاتی که در اختیار شما قرار می دهیم استفاده کنید.

آشنایی با تسویه حساب محصولات صادراتی

فرآیند تسویه حساب محصولات صادراتی توسط بانک ها

بعد از آنکه اسناد مربوط به تسویه حساب محصولات صادراتی برای بانک معامله کننده ارسال شد معمولاً یکی از اتفاقات زیر رخ می‌دهد که آنها را با هم بررسی می کنیم:

برگشت اسناد به فروشنده از سوی بانک

اولین اتفاقی که ممکن است رخ دهد این مورد می باشد که بانک معامله کننده اسناد را به فروشنده برگرداند تا او آنها را مطابق شرایط معامله و اعتبار بانک تغییر داده و دوباره در محدوده سر رسید و مطابق با بازه زمانی ارسال کالا به بانک تحویل دهد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می دهد که یکی از اسناد تحویل داده شده توسط فروشنده مشکلی داشته باشد. تا آنجایی که امکان دارد در بحث تسویه حساب محصولات صادراتی دقت داشته باشید اسناد را درست و صحیح تحویل دهید.

ارسال وصولی اسناد و اطلاعات برای بانک گشاینده

یکی از اتفاقات دیگری که ممکن است در این زمینه رخ دهد ارسال وصولی اسناد و اطلاعات برای بانک گشاینده اعتبار می‌باشد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که مغایرت اسناد با اعتبار بانک به حدی زیاد باشد که امکان اصلاح آنها در بازه زمانی ارسال کالا امکان پذیر نباشد و بانک معامله کننده اسناد را صرفاً به صورت وصولی به بانک گشاینده تحویل می‌دهد. در این شرایط معمولاً بانک با فروشنده یا ذینفع به توافق می رسد که طی نامه‌ای تمامی مغایرت‌های اسناد ارسالی را به بانک گشاینده اطلاع دهد و از او اجازه تسویه حساب را دریافت کند.

درخواست تعهد بدون قید و شرط بانک از ذینفع

گاهی اوقات هم این اتفاق می افتد که بانک ابلاغ کننده یا همان معامله کننده تعهد بدون قید و شرط یا به عبارتی INDEMNITY از ذینفع درخواست کند. این درخواست زمانی انجام می‌شود که برخی اسناد توسط بانک مقصد به دلیل مغایرت با شرایط اعتبار معامله رد شود. تحت این شرایط فروشنده باید تمامی وجه دریافتی بر اثر تسویه حساب را به بانک مبدا بازگرداند. به نوعی می توان گفت این تعهد برای محکم کاری بازگشت پول به بانک به وسیله فروشنده است.

استفاده از تضمین UVDER RESERVE بانک مبدأ

بانک مبدا ممکن است از تضمین UVDER RESERVE نیز استفاده کند. این تضمین بیشتری بر اثر تجارب عملی بانک‌ها در معاملاتی که در آن نقش دارند اتفاق می افتد. بر اثر این تضمین بانک گشاینده یا همان بانک مقصد اگر اسناد را مورد قبول واقع نکرد و وجه مورد نظر را پرداخت ننمود بانک مبدا می تواند این حق را برای خودش در نظر بگیرد که وجه داده شده به فروشنده را مسترد کند و فروشنده هم وظیفه دارد وجه دریافتی را به بانک برگرداند. این تضمین معمولاً در شرایطی داده می‌شود که فروشنده اعتبار تجاری بسیار زیادی نزد بانک داشته باشد و از مشتریان قابل اعتماد آن بانک باشد.

یک نکته جالب توجه این جا وجود دارد و آن هم این است که از لحاظ ترجمه UVDER RESERVE , INDEMNITY یکسان است اما همانطور که مشاهده کردید نحوه تضمین آنها کاملاً متفاوت است. پس همیشه سعی کنید در یادگیری علوم تجاری و اقتصادی موارد را به طور کامل ترجمه کنید و از زبان تخصصی مرتبط با آن علم استفاده نمایید.

تسویه حساب محصولات صادراتی توسط بانک ها

معمولاً اسناد تجاری در تسویه حساب محصولات صادراتی چه مغایرت هایی دارند؟

همانطور که در بخش قبلی بارها اشاره کردیم اگر در ارسال اسناد و تسویه حساب مغایرت‌های وجود داشته باشد بانک ها یا وجه را به حساب فروشنده واریز نمی کنند یا اینکه در قبال واریز آن تضمین می گیرند. برخی از این مغایرت ها در تسویه حساب محصولات صادراتی را در ادامه با هم مرور می کنیم:

سررسید اعتبار

اولین سندی که ممکن است باعث مغایرت شده و اعتبار معامله را زیر سوال ببرد سررسید اعتبار است. در صورتی که سررسید اعتبار منقضی شود بانک مبدا و بانک مقصد این مغایرت را تشخیص داده و از دریافت اسناد ممانعت به عمل می‌آورند. تاجر یا فروشنده کالا باید روی سر رسید اعتبار دقت زیادی داشته باشند.

ارسال کالا در زمان معین

حمل کالا یکی از دیگر موضوعاتی است که سبب مغایرت اسناد تجاری می شود. در حقیقت فروشنده باید توجه داشته باشد که کالا به هیچ وجه دیر حمل نشود. او باید کالا را در همان زمان مشخص شده ارسال کند چراکه اگر کالا دیر حمل شود مجدداً بانک مقصد مغایرت را تشخیص داده و از پرداخت وجه جلوگیری به عمل می آورد.

ارسال به موقع اسناد به بانک

یکی دیگر از موضوعاتی که سبب مغایرت اسناد در بانک مقصد می شود این است که اسناد هم بعد از بازه زمانی مشخص شده در اعتبار معامله به بانک ارائه گردد. در واقع تاجر باید دقت داشته باشد که اسناد را به موقع برای بانک ارسال کند تا مراحل بررسی آن در موعد مقرر انجام شود.

دارا بودن CLAUSE برنامه ارائه شده

برای تسویه حساب محصولات صادراتی باید برنامه ارائه شده دارای CLAUSE باشد. در غیر این صورت معمولاً بانک اعلام مغایرت می‌کند و از پرداخت وجه معامله و تسویه حساب ممانعت به عمل می آورد.

ذکر مبلغ بیشتر از اعتبار محموله در بارنامه

یکی دیگر از عواملی که سبب ممانعت بانک مقصد یا مبدا از پرداخت هزینه مربوط به کالا و تسویه حساب می شود این است که در بارنامه ها و اسناد مبلغی ذکر شود که بیش از مبلغ اعتبار محموله است.

دارابودن شماره و علامت سفارش در محموله

توجه داشته باشید که هرگونه سفارشی که در محموله قرار دارد باید علامت و شماره داشته باشد. در صورتی که سفارشی در محموله شماره یا علامت نداشته باشد و همچنین شماره یا علامت موجود در آن در اسناد تجاری آورده نشده باشد، بانک از پرداخت وجه معامله جلوگیری به عمل می آورد.

ارسال تمام اسناد اعتباری به بانک

دقت داشته باشید که شما باید تمام اسنادی که در اعتبار معامله ذکر شده اند را به بانک ارسال کنید و در صورتی که تنها یکی از آنها ارسال نشود بانک می‌تواند اعلام مغایرت کند.

ظهرنویسی شده بودن اسناد تجاری

تمامی اسناد تجاری شما اعم از بارنامه و بیمه نامه همانطور که در اعتبار محموله شما ذکر شده است باید ظهرنویسی شوند و در غیر اینصورت معامله شما ابطال می گردد.

تفاوت نداشتن وزن محموله در اسناد با وزن واقعی

وزنی که برای محموله در اسناد تجاری آورده شده است نباید با وزن واقعی محموله تفاوت زیادی داشته باشد چراکه در غیر این صورت اسناد مورد تایید بانک مقصد قرار نمی‌گیرد و مبلغ تعیین شده به حساب فروشنده واریز نمی شود.

بررسی مغایرت های بین اسناد ارسالی و تسویه حساب محصولات صادراتی

انواع تسویه حساب محصولات صادراتی

معمولاً تسویه حساب محصولات صادراتی در چند شیوه انجام می‌شود. شیوه اول این است که پرداخت و تسویه حساب به صورت قطعی و کامل انجام شود. این شیوه زمانی انجام می شود که بانک مقصد ابتدا تمامی اسناد را بررسی کند و هیچ گونه مغایرتی در آنها احساس نکند و پس از آن مبلغ معامله را به صورت کامل برای بانک مبدا ارسال کرده و بانک مبدا نیز آن را به فروشنده پرداخت کند.

شیوه دوم برای تسویه حساب محصولات صادراتی زمانی انجام می‌شود که اعتبار بر اساس شرایطی که بانک مبدا تعیین می‌کند قابل قبول باشد. البته در این شیوه بانک حق ندارد وجه تعهد داده شده را پس از پرداخت از فروشنده پس بگیرد و به نوعی حق رجوع آن را ندارد. یکی دیگر از روش هایی که برای تسویه حساب محصولات صادراتی مرسوم است اعتبار مدت دار می باشد.

این شیوه بیان می کند که بانک مقصد بر اساس شرایطی که در قرارداد معامله آمده است باید وجه معامله را در فاصله های زمانی تعیین شده برای بانک مبدا و فروشنده ارسال کند. البته شیوه های دیگری هم برای تسویه حساب محصولات صادراتی وجود دارد که شما می توانید با مراجعه به وبسایت ما آن ها را مشاهده کرده و با مطالعه آنها دانش خودتان را در زمینه اقتصاد و تجارت بالاتر ببرید.

انواع تسویه حساب محصولات صادراتی

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است
×

حساب کاربری

برای استفاده از خدمات صادرات 98، وارد حساب کاربری خود شوید.
question